Művészeti iskola
alkotótábor2011 PDF Nyomtat Email
2011 október 25., kedd 20:38
2011 augusztus első hetében negyedik alkalommal  rendezte meg  a Hevesi Képzőművészeti Közalapítvány Kuratóriuma nyári alkotótáborát a Gyermekházban. Az épület belső tere és udvara gyönyörű környezetével hangulatos otthont nyújtott a résztvevőknek. A hevesi születésű, képzőművészetekben tehetséges és jártas fiatalok felkarolását patronálja a kuratórium.

Ennek jegyében szerveztük a tábort, melyben összesen tizenhárom fiatal vett részt az Eszterházy Főiskolából, az Eötvös Középiskolából és a HVNOI tagiskoláiból. Ők mindannyian a hevesi tanáraiktól kapták az indíttatást a művészetek iránt, így nem volt nehéz a közös hangot megtalálni. A tábor művészeti vezetői maguk a kuratóriumi tagok voltak, akik nagy lelkesedéssel foglalkoztak a gyerekekkel, s ismertették meg őket az egyes technikákkal, melyek egy-egy alkotás elkészítéséhez szükségesek.

A kuratórium azt a nemes célt tűzte maga elé, hogy a művészetekben tehetséges fiatalokat felkarolva alkotási lehetőséget biztosít számukra, megörökíti Heves város patinás épületeit, műalkotásait, bemutatja művészeti értékeit.

Az alkotótábor vállalta olyan alkotások létrehozását, melyekkel méltán dicsekedhet városunk más országok, városok előtt, a város intézményeinek műalkotásokkal való ellátását, az alapítványt támogatók alkotásokkal történő megajándékozását.

A néhány nap alatt kis művészeink megismerkedtek a jobb agyféltekés rajzolással. Az iskolai oktatás elsősorban a bal agyféltekét tanítja, hiszen az szavak, fogalmak, szimbólumok segítségével ír le dolgokat. Logikus sorrendben, részekre bontva elemez, számol. A jobb félteke ugyanannyi helyet foglal el, hiszen képek, térbeli formák, mozgások segítségével tájékozódunk, emlékezünk, vele az teljes szerkezetet, a részek közötti kapcsolatot, az adott pillanat egészét egyszerre érzékeljük. Kipróbáltuk Betty Edwards módszerét, melynek alapján a gyerekek fejlődése látványos volt, egyre pontosabb megfigyelésekre voltak képesek. Grafikákat készítettek ceruzatanulmány formájában, majd következett a széntanulmány, illetve a színtanulmány elkészítése, melyet, pasztellel és olajjal végeztek. Készült linómetszet, agyag dombormű-készítés, mindezek gyönyörű fakeretet kaptak.

Árvai Erzsébet, Paksi Piroska, Szabari Zoltán, Lassu Imre, Kovács László, Nyitrai Imre önzetlen segítsége, tanítása példaértékű volt a gyerekek számára. Köszönet illeti meghívott vendégként és oktatóként résztvevő Sámson Éva budapesti tanárnőt, aki már nagyon sok alkotótáborban segítkezett a gyerekek művészeti nevelésében. Köszönjük a HVMKI – nak a szép helyszín biztosítását.

Köszönet és elismerés jár szponzorainknak is: a Zalka Tüzépnek, a Kovács Pékségnek, a Borbás-Ker.-nek (Jászapáti), a Trió Irodaszer Kft-nek, a Kádár Cukrászdának és az Indiáner Cukrászüzemnek.

 

Molnár Kálmánné

LAST_UPDATED2
 
Népművészeti-,kézműves -,mesetábor 2010 PDF Nyomtat Email
2010 július 14., szerda 13:16
A mesék világába jutott, aki belépett a Gyermekházba június végén.
Árvai Erzsébet,  Sárándiné Nagy Györgyi, Bagó-Sinkovics Ágnes, Mezeiné Vass Ágnes, Magdáné Balázs Edit vezetésével sokat  kézműveskedtek, játszottak.
Húsz gyerek állta ki a próbákat az öt varázsló segítségével.
Szerencsére mindenkinek sikerült teljesíteni a feladatokat:  fontak, szőttek, varrtak, festettek, batikoltak, gyöngyöztek,  meséltek, énekeltek, táncoltak, megismerkedtek a múzeum helytörténeti kiállításával és a Radics Kúria országos hírű gyűjteményével.Kipróbálhatták az igazi szövőszéket, felvehették a népviseleti ruhákat. Végül játékosan számot adhattak a hét során összegyűjtött tudásukról. Meseországban elrabolta a király leányát egy boszorkány.  Csak akkor tudod megmenteni, ha kiállod a próbákat:
Keress barátokat, akik segítenek !
Legyen egy magad készítette tarisznyád, tele mindenféle varázseszközzel!
Legyen egy varázsfonalad a tündérek kertjében szedett kender szárából! Kösd a hajadba, vagy a kezedre, akkor a boszorkány nem tud megkötözni!
Kérj az Óperenciás-tenger kagylójától gyöngyöket és abból készíts nyakláncot, vagy karkötőt,ami megvéd a boszorkány átkától!
Keress egy sosem hervadó virágot a Kukorica király kertjéből,ha boszorkány villámokat szór a szemével, azzal tudod elhárítani!
Vigyél magaddal kiégetett földet a Sárkányok országából ,akkor a boszorkány nem tud kővé változtatni!
Varázsolj virágokat a manók erdejében kivágott fa lapjára, ha a boszorkány meg akar ölni, akkor új életre kelsz tőle!
A boszorkány konyhájából szerezz egy fakanalat, varázsold át emberré,így a boszorkány varázsitala nem fog rajtad!  
                                                                                   
Az Óperenciás-tengeren úgy tudsz átkelni!
Ha gyorsan át tudtad tekerni a madzaggal az elvarázsolt csónakot.
Ha a Meseország határához érsz, csak akkor enged be a sárkány,  ha van varázséneked, különben a befal.
                                                                                    
Keresd meg a Radics Kúriát, a pitvarban találod a boszorkány edényeit!
             Keresd meg a Miskakancsót!
             Ha tudod, mit tartottak a többi edényben, varázsitalt töltünk bele.
             A kopjafa tövében keresd meg a kulcsot, azzal nyisd ki a szuszékot!
             Vedd ki belőle a guzsalyt, és az orsót!
             Fonjál vele fonalat, sződd meg a szövőszéken!
             Sulykold ki a szőttesedet!
                                                                                                      
Öltözz fel a varázsruhákba!
Ezek: kincskereső kisködmön,
        sárkánybőr bocskor,
        láthatatlanná tévő főkötő,
        sérthetetlen szőttes!
        Ha felismered a többi ruhát is, kapsz egy varázslabdát.
                                                                                                 
A varázslabdával célozd meg a sárkány hét fejét!
               Menj át a varázshídon, de vigyázz, le ne ess, mert ott nyüzsögnek a krokodilok!
               Keresd meg a csodavirágot!                                                        
Meséld el a fakanálbábod kalandjait, fesd le a mesét, akkor hatalmadba keríted a boszorkányt!
                                                                                                 
Járd el a varázstáncot, és akkor bejuthatsz a palotába, ahol a királylány raboskodik!
                            
LAST_UPDATED2
 
"MESEVÁR" mozaikfal avatása PDF Nyomtat Email
2009 május 30., szombat 20:36
Read more

2009. május 28-án felavattuk a "Mesevár" mozaikfalat.
A Zeneiskola növendékei Molnár Kálmánné vezetésével szép műsorral szerepeltek, a kép témájához illő népdalokat adtak elő.
 
Sándor Istvánné elmesélte a mozaik születésének történetét.
Árvai Erzsébet tanárnéni kihirdette a  a meseíró és a mesekép festő  verseny  eredményeit és átadta a jutalmakat.
LAST_UPDATED2
Bővebben...
 
Harmónia Művészeti Iskola PDF Nyomtat Email
2008 november 07., péntek 00:30
Indián tábor Kiskörén

A Harmónia Művészeti Iskola hevesi Körzeti Tagiskolájának a tanulói igazi nyári élményben részesülhettek. Harminckét gyerek készült izgatottan, hogy indiánná avassák. A Művelődési Intézet segítségével a kiskörei sátortáborba költöztek, és sok munkával - mókával töltötték június utolsó hetét.A ”Vének Tanácsa” változatos feladatokat talált ki számukra, melyben próbára tehették magukat, ügyességüket, kitartásukat, fantáziájukat,megfigyelőképességüket. Megtanulhatták egységben látni a világot, tisztelni a természetet, más emberek érzéseit, szokásait. Megtapasztalhatták,hogyan kell együttműködni játékban, munkában. Egy indián nem tévedhet el, így először megismertük a környéket, a térkép rajzolás bizony nehéz feladat volt a kisebbek számára. Lelkesen gyűjtötték a növényeket,állatokat. Igazi vízi szellemmé bűvölték az öreg fűzfát: csigaorrú, kagylófülű, moszatszakállú, iszaplábú manó lett belőle.Este pedig a tábortűz mellett énekeltünk, táncoltunk, varázsmondókával elzavartuk a szúnyogokat. Éjszaka a sátorban a félelmetes árnyakat indiánmesékkel , mondákkal űztük el.

 

A mese és valóság eggyé vált. Készültünk az avatási szertartásra: agyagból áldozati edényeket formáztunk, papírmaséból törzsi álarcokat, gyöngyből, bőrből amuletteket készítettünk. A pólóinkat színesre varázsoltuk, övet fontunk, hajfonatot sodortunk, homlokpántot festettünk, a törzsfőnököknek köpenyt batikoltunk, a „tipik” elé totemoszlopot készítettünk. Lefestettük az éjszaka hallott meséket, és a tiszai tájat. Öröm volt látni a sok szorgosan munkálkodó gyereket. Délután boldogan lubickolt mindenki a Tisza vizében. Az esti hűvösben pedig szabadon játszhatott, labdázhatott, festhetett,fonhatott a sok jövendőbeli indián.

Az utolsó estén nagy próbatétel várt rájuk. Végre felvehették az indián ruhákat, kifestették az arcukat, indulhatott a csapat! Labdával ügyeskedni,íjjal,nyíllal célba lőni, gólyalábbal mocsáron átkelni , gyógynövényeket gyűjteni, állatnyomokat keresni, indián növényeket felismerni, titkosírást megfejteni nem kis feladat! De legnehezebb a kincsesláda kulcsának a megkeresése volt. Végül mindenki kiállta a próbát.

Az utolsó napon mindenki felajánlott egy áldozatot a kincsei közül, amit énekkel, tánccal vittek az indiánok isteneihez, akik cserébe új nevet adtak. Így búcsúzott el a Tiszától: a Vének Tanácsa: Lesántult Szárnyaló Szellem, Tápláló Anyaföld, Pirosló Pipacs, Hajladozó Nádszál, Szökellő Szarvas, és az öt indián törzs: Lángoló Tűz Fiai, Zöldellő Föld Lányai, Tiszai Sellők, Ezüst Hold Lányai, Arany Nap Lányai.

Ne felejtsétek el: ”Minden a rokonom. A Föld Családjának részei vagyunk. A Föld szereti gyermekeit, a halaktól a madarakig, az áfonyától a tölgyfáig, a hangyától a párducig, a hegyektől a tengerekig. A gyengéket és erőseket, fiatalokat és öregeket. Szeretetben és gyűlöletben, örömben és fájdalomban ,életben és halálban, tegnap, ma és holnap, itt és máshol: rokonok vagyunk mindannyian.”

 

 

Lejegyzé: Lesántult Szárnyaló Szellem (Árvai Erzsébet)

Heves, 2008, jún. 29.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAST_UPDATED2
 Free Joomla Templates By Joomlashack